Inspiratie haal je meestal buiten dat wat je kent...
Samenwerken met collega’s uit een ander vakgebied overstijgt en inspireert ons vak. Daarbij reageren en reflecteren kunstvormen zoals vertelkunst, dichtkunst, toneel, dans en beeldende kunst, net als muziek, op dat wat we in ons leven met elkaar meemaken.
Rondom maatschappelijke thema’s samen projecten ontwerpen versterkt de impact ervan en het verwerken van problematiek.
Hierna 7 projecten toegelicht…
Project ‘Dwarsliggers’
Als componist heeft Willem graag contact met de directe omgeving. Hij zegt: “Wat de mensen om mij heen me teruggeven aan gevoel over wat ze hier meemaken, bepaalt voor een belangrijk deel de kleur mijn melodieën.”
Het werkte versterkend dat toneelschrijver Theo Soontiëns een stuk schreef over de oude (niet meer bestaande) spoorbaan in de buurt van mijn geboortegrond. De toneelvereniging uit de buurt het uitvoert en ik werd uitgenodigd om de muziek te schrijven bij de liedteksten van Theo na elke scene. Ik heb de liederen live, samen met Yolanda uitgevoerd.
‘Dwarsliggers’ heet het stuk. Theo vertelt erover…
Project ‘Een lijn van jou naar mij’
Het lied ‘Een lijn van jou naar mij’ is samen met de bronzen beelden van beeldend kunstenaar Gerri Grijsen ingezet in het project Toen Nu Dan over herdenken.
Herdenken wie we van huis uit zijn: mensen met het onnavolgbare vermogen elkaar te willen ontmoeten en daarmee te laten groeien.
En dat kunstenaars in die ontmoeting een belangrijke rol kunnen spelen.
Project Omgevingsonderwijs ‘Aanplant-Nu’
Om je betrokken te voelen bij je omgeving is het nodig dat je er echt wat voor doet; maar dan krijg je er ook veel voor terug. De omgeving ervaren als je thuis gaat langzaam, het is als een gewas dat langzaam groeit.
Juist nu is het zo belangrijk om er veel aandacht aan te besteden, want in amper 40 jaar maakt ons buitengebied haar grootste transitie door in eeuwen!
De volgende generatie heeft hulp nodig om eigenaar te worden zoals de oude eigenaar het vanzelf kon zijn. Zij groeiden immers op als kind van de boer, de loonwerker, de bakker, de houtzagerij; een beetje één grote familie. Met elkaar beschermd door veel gewoonten en gebruiken.
Dat oude land bestaat om veel redenen niet meer. Maar door er als bewoners: ouderen en jongeren met elkaar over in gesprek te gaan kan nieuwe Aanplant vorm krijgen.
Nadenken over wat je verbond én verbindt met je omgeving. Samen met lager- en middelbaar onderwijs en verder iedereen die zich de trotse eigenaar voelt van iets in de omgeving, en daarvan wil getuigen op welke manier ook. Zo kan nieuwe Aanplant wortels krijgen…
Project ‘16 Toen 16 Nu’
Willem werkt regelmatig samen met collega’s binnen organisaties, waaronder het Cultuur en Erfgoedpact Achterhoek. Samen ontwerpen ze thema’s; het verbinden van generaties is er een van. Elkaar écht ontmoeten, en er je best voor doen zodat het een belevenis wordt die je lang heugt. Daarom worden er kunstenaars uitgenodigd om het project te bedenken en te begeleiden.
Een mooi voorbeeld is ‘16 Toen 16 Nu.’
De jeugd van de middelbare school in Doetinchem gaat op bezoek bij ouderen in meerdere bejaardentehuizen, en vragen hen naar wat zij deden toen ze zo oud waren als zij nu. Ze schrijven er verhalen over en maken kunstwerken.
Filmverslag ‘16 Toen 16 Nu’
Project ‘Plan B’ De film
Samenwerking met een discipline die niet persé kunstzinnig is, maar wel de creativiteit van de kunstenaar nodig heeft.
Jongerenwerk SPOT (Stichting Welzijn Winterswijk) en de kunstenaars van Cultuurpact; we leren veel van elkaar.
Ontwerpers Talie Wijlens en Willem te Voortwis brengen jongeren en andere kunstenaars bij elkaar. Samen schrijven ze het scenario voor de film ‘Plan B’.
Het gaat over:
Kinderen die de leraren wegpesten. De inspectrice van onderwijs die de school nog 5 dagen geeft. Een directeur, die de uitvoering van zijn Plan B in handen legt van een schoonmaker Léon, die er zo zijn eigen speciale uitleg aan geeft…
De laatste dagen van het A.S.O. college of wordt het een nieuw begin?
Samen acteren de jongeren, jongerenwerkers en vrienden uit het gezamenlijke netwerk op de filmset. Niemand minder dan de burgemeester van Winterswijk is, het tikje wereldvreemde, schoolhoofd. Het decor is een leegstaande oude school die op het punt staat gesloopt te worden.
Vele dagen zijn we aan het filmen. Daarna de montage, en de muziek erbij…
Vervolgens de uitvoering: de inmiddels beroemde acteurs komen met een speciale bus aan op het schouwburgplein en stappen uit. Onder luid applaus van het toegestroomde publiek lopen ze apetrots over de rode loper naar binnen…
Op een levensgroot scherm in Theater De Storm wordt daarna Plan B vertoond.
Project ‘Daag me uit!’
Een Spoken Word en choreografie van danser Manou te Voortwis.
Zowel ingezet in het project Toen Nu Dan als in het project 450 jaar Nederland in 2022.
…het jaar 1572, ‘De geboorte van Nederland’, keerpunt in de 80jarige oorlog. Over elkaar naar het leven staan of het leven met elkaar willen delen…
Compilatie van de live presentatie in Brielle en de film voor project Toen Nu Dan
Project ‘Thuisland’ - De Opera
Een opera, in de zin van en bedoeld als gezamenlijk kunstwerk. Want Thuisland is van iedereen die zich hier thuis voelt.
Willem te Voortwis doet een voorzet en brengt verhalen en muziek in. Over zijn thuis, opgegroeid als boerenzoon, onder de indruk van de natuur en de seizoenen. En, niet in de laatste plaats, geïntrigeerd door de mensen die er wonen.
Met de voorstellingen in hun Thuis-Theater samen met Yolanda, wil hij mensen, jong en oud inspireren om ook hún verhalen, muziek, dans en beeldende kunst mee-in te brengen. En deze uit te voeren op plekken die zij daarvoor geschikt achten want Thuisland is van iedereen en wordt meer zolang we elkaar willen laten zien en horen wat thuis voor ons betekent.