Passie in meerdere vormen...

Taal en Teken

(2010-2012)

Een project van Cultuurpact Gelderland, voor enthousiaste amateurkunstenaars uit de regio. Samen met de regisseurs Caro Wicher en Theo Soontiens trek ik gedurende drie jaar door de Achterhoek. 10 gemeenten, 10 projecten. In samenwerking met Johan Godschalk van Cultuurpact, projectleider Harry ten Brinke (van Steunpunt Amateurkunst Oost Achterhoek) worden de plannen geschreven en routes uitgestippeld. Ik ‘doe’ gemeente Winterswijk, Berkelland, Lochem en samen met Caro Wicher gemeente Oude Ijsselstreek.

Verantwoording
Amateurkunstvormen werken doorgaans weinig samen. De eenvoudige reden is dat men de agenda en handen vol genoeg heeft aan de eigen vorm. Toch kunnen de verschillende vormen veel van elkaar leren en elkaar versterken. De danser die een tijdje intensief samenwerkt met muzikanten en toneelspelers zal bijvoorbeeld meer muzikaliteit en expressie in de dans kunnen gaan leggen. Nieuwe (onverwachte) combinaties zorgen voor een ‘spiegel zonder commentaar’ en vooral voor inspiratie.

Werkwijze
Opzet is om uiteenlopende kunstdisciplines bij elkaar te brengen en samen te laten werken aan een einduitvoering. Voor een uitdagend vertrekpunt zorgt de regionale schrijfwedstrijd ‘Aan het Woord’. Ook van Cultuurpact. Uit de 10 beste inzendingen wordt door de regisseur een verhaal of gedicht gekozen waarmee aan de slag gegaan wordt. Het levert veel boeiende combinaties op. In workshops, repetities en voorstellingen werken per gemeente minimaal 10 uiteenlopende disciplines samen.

Inhoud en resultaat
In Winterswijk wordt de voorstelling ‘Verstild’ uitgevoerd naar het gelijknamige verhaal van Janine Hospes. Een broeierig liefdes epos met veel ondertonen, die juist met andere kunstvormen zicht- hoor- en vooral voelbaar gemaakt worden. Video, filmmuziek, singer song writing, schilderkunst, dans, voordracht en slagwerk werken samen in workshops en de eindvoorstelling.

 

 

 

 

 

In Berkelland wordt de voorstelling ‘De Verleiding’ opgevoerd. Naar een gedicht van Josien van Barlo, de winnares van Aan het Woord 2010 . Een voorstelling over wat kunst met je kan doen. De hard- en doodloper Antoine Lacet moet van zijn beschermengel een hartloper worden. Het geheimzinnige gedicht, de overrompelende zang van het Beltrums mannenkoor, opzwepende djembé trommels en mystieke dans ‘kleuren’ samen de belangrijke andere kant van de medaille, die de hardloper zo verschrikkelijk graag wil verdienen.

willemenyolanda.nl™ deel je met: