Passie in meerdere vormen...

Keten

(2010-2012)

Een project van Cultuurpact Gelderland voor enthousiaste jonge amateurkunstenaars van 13 tot 24 jaar, uit de regio. Samen met de regisseurs Jos Spijkers, Elly Janssen, Mirjan Koldeweij en Theo Soontiens trek ik gedurende drie jaar door de Achterhoek. 10 gemeenten, 10 projecten. In samenwerking met Johan Godschalk van Cultuurpact, projectleider Marco te Nijenhuis (van Jongeren Opbouwwerk Oost Gelre) worden de plannen geschreven en routes uitgestippeld. Mijn werkterrein is gemeente Winterswijk en Aalten in respectievelijk 2010 en 2011. In de afsluiting van het project in 2012 gaan de twee gemeenten samen ‘voor het voetlicht’.

Verantwoording
Jongeren zijn op zoek naar hun identiteit. Ze hebben daar ‘gereedschap’ voor nodig. Met kunst bezig zijn is er daar een van.  De jongere opzoeken waar ze elkaar willen ontmoeten is een strategisch uitgangspunt en een belangrijke reden om samen te werken met Welzijn. De samenwerking tussen de ‘profs in kunst’ en ‘de profs in jongeren’ levert veel kennis op over het succesvol betrekken van jongeren in kunstprojecten. De opzet is om de samenwerking te verduurzamen, omdat juist kunst een gewild en ook verantwoord middel is voor jongeren om zichzelf en elkaar te leren kennen.

Werkwijze
De jongeren ontwerpen zelf de eindvoorstelling. Eigen ideeën ontwikkelen en de eigen vormen serieus nemen is een belangrijk uitgangspunt. Regisseur en jongerenwerkers werken verbredend en ondersteunend. In workshops, repetities en de eind voorstelling(en) werken per gemeente gemiddeld 50 jongeren, individueel en in verenigingsverband, samen.

Inhoud en resultaat
In Winterswijk wordt de voorstelling ‘Keten De Act’ meerdere malen uitgevoerd. In muziekschool Boogie Woogie, zwembad Jaspers en schouwburg de Storm. Je eigen act, je eigen gezicht durven en kunnen laten zien zorgt ervoor dat je de samenwerking met anderen met voldoende ‘eigen stijl’ aangaat.

In Aalten Dinxperlo wordt Keten de Act rond de kerst uitgevoerd. Naar wens van de jongeren om iets voor ouderen te willen doen. De uitdaging werd uiteraard om niet in de huid van de oudere te kruipen en hen te gaan ‘pleasen’, omdat ‘ze jou toch niet meer begrijpen’, maar om jezelf te laten zien. Geen gemakkelijke opgave. Een theaterdinnershow wordt uiteindelijk de geslaagde vorm. (Fotogalerij)

willemenyolanda.nl™ deel je met: