Passie in meerdere vormen...

De Troubadour

Het driedelige theaterfestival ‘De Terugkeer van de Troubadour’ 
Een initiatief van Willem en Lené te Voortwis (2001- 2003)

De Troubadour was van oudsher de inspirator van volkscultuur. Hij stond dicht bij zijn publiek en vertaalde dat wat onder de mensen leefde.
In onze tijd is zijn rol overgenomen door onderwijs, dat meestal aanbiedt wat al (ver) verleden tijd is. Volkscultuur verandert sneller dan het onderwijs het kan bijbenen en onderwijs dat oude vormen aanbiedt om er kunstzinnig gereedschap mee te ontwikkelen, loopt het risico een opgelegde cultuur te creëren.

These
Er van uitgaan dat de kunstvormen die ‘op straat’ ontstaan een eerlijk antwoord zijn op dat wat er leeft in een gebied, en deze vormen serieus nemen is het uitgangspunt van:
‘De Terugkeer van de Troubadour’

Middels het organiseren van het driedelige theaterfestival ‘De Terugkeer van de Troubadour’ ontstaat een inspirerend en voorbeeldstellend programma, waar tal van kunstenaars en docenten uit het professionele en het amateur veld aan meewerken. De gedreven amateurkunstenaar werkt vooral tussen de mensen en is niet zelden de ontwerper en aangever van nieuwe vormen. De gedachte is dat juist de samenwerking tussen prof en amateur het onderwijs dicht bij de werkelijkheid houdt.

Doelstelling en resultaat
Het realiseren van een betere verankering van volkscultuur (de kunstvormen van de straat) in het basis- en professionele kunstonderwijs.

In het project staan vooral de diversiteit in vormen en aanmoediging van eigen creaties centraal.
Omdat het CKV-onderwijs altijd weer creatief moet zijn om aansluiting te vinden bij de praktijk van alledag, worden in de theaterserie tal van voorbeelden en vormen aangehaald die als vanzelf lijken te willen ontstaan (in het wild).
Dit serieus nemen, er dieper op ingaan en vertalen in onderwijsmethodieken, is het doel en
de boodschap.

De serie wordt afgesloten in Schouwburg Amphion te Doetinchem met als programmatitel ‘Samen uit Samen kunst’. Liesbeth List, beschermvrouwe van het project ‘de terugkeer van de troubadour’, treedt op samen met Open Podium winnaars in de categorieën cabaret, conference, (muzikaal) drama en ook radioverslaggeving/uitzending als kunstvorm (Optimaal FM).

willemenyolanda.nl™ deel je met: