Passie in meerdere vormen...

Franse chansons

Het begon met een paar mooie image3liederen die we speelden temidden van andere sfeervolle muziek. Na enige tijd werd het een special act en allengs werd het repertoire groter. Uiteraard omdat wij het prachtige muziek vonden, maar zeker ook omdat het publiek ons er telkens weer naar vroeg.

En nog steeds vraagt! Zo gaven we onlangs in theater Astoria in Winterswijk een avondvullend concert met uitsluitend Franse chansons. Hoe een liefde groot kan worden……

Kijk onze Concert trailer: ‘Het chanson op reis’ Vergezichten in onze achteruitkijk spiegel…


Maar hoe kwam het chanson nu bij ons terecht?
image2

Yolanda zegt: ”Al jong raakte ik er mee vertrouwd. Favoriet vakantieland en een francofiel in het gezin; Gérard Lenorman, Georges Brassens en Yves Duteil werden grijs gedraaid en luidkeels meegeschald. Toen ik jazz (-rock) en popmuziek ging zingen in bands, bleven de chansons voor mij een bijzondere plek innemen die je zou kunnen vergelijken met ’thuis voelen’. De teksten en de melodieën hebben een speciale muzikale sfeer, die je in (Engelstalige) popmuziek eigenlijk niet tegenkomt. Waar ik veel mee heb is de vertelkracht, die het chanson in zich heeft. Niet in de laatste plaats door de prachtige, open melodieën. Eenvoudig en elementair. En de taal is een heerlijke uitdaging, schilderachtig en voelt als muziek op zich. Veel melodieën en teksten drukken een stemming uit die bij mij past. Het terugblikken, de melancholie en het omarmende.

In het begin van mijn twintiger jaren kregen een aantal chansons een definitieve plek in mijn repertoire, maar het duurde nog tot ongeveer 2001 voordat ik mijn tanden zette in Edith Piaf, Jean Ferrat, Jacques Brel….. “


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En Willem: “Ik speel vanaf mijn 6e accordeon, het was mijn jeugdliefde. Maar ik heb die liefde wel behoorlijk op de proef gesteld. In bands ging ik popmuziek spelen en daar paste de accordeon voor mijn gevoel niet in. Mede dankzij Yolanda en de Franse buurman heb ik het instrument herontdekt en uitgebouwd. En daar ben ik blij mee, want het is een prachtig en veelzijdig instrument! En wat ik daarnaast heel bijzonder en intrigerend vind is dat het chanson en de accordeonmuziek komen van een buurman, die altijd regie heeft weten te voeren over de ontwikkeling van zijn eigen stijl. Prachtig ontwikkelde melodieën die over de hele wereld de pop en jazz muziek hebben beïnvloed. Dat er veel bekende melodieën zijn die een Engelse of Nederlandse tekst kregen, waarvan de componist Frans is, weten eigenlijk maar weinig mensen.


….en de melodieën passen bij ons zoals buren elkaar begrijpen….”

willemenyolanda.nl™ deel je met: