Passie in meerdere vormen...

Willem

Piano en Keyboard, Accordeon, Compositie en Muziekproductie.

Over privélessen en workshops

Met de beginnende leerling werk ik eerst in de breedte aan een aantal facetten van het muziek maken. Algemene training van speel- en leesvaardigheid, maar ook het zelf creatief zijn, luisteren en naspelen, en, vooral bij de jonge leerlingen, de speelse beleving van het instrument. Ondermeer door de klank van het instrument en de oefeningen te verbinden met persoonlijke ervaringen krijgt het instrument een plek in het dagelijkse leven. Een bijzondere aanpak, waardoor de leerling gemakkelijker door moeilijke leerfasen komt en de muzikaliteit zich op een natuurlijke manier ontwikkelt.

Over band- en koortoetsenisten

Naast het lesgeven aan de beginnende pianist werk ik ook graag met mensen die al een grotere spelvaardigheid hebben. Denk daarbij aan pianisten, dan wel toetsenisten in een band, orkest of koor. Tegelijk met het uitbreiden van technische vaardigheden kan er gestudeerd worden op bijvoorbeeld het genuanceerd begeleidend functioneren, het improviseren, het maken van een arrangement tot en met het uitwerken van een mooie spanningsboog/ spannende setlijst voor een concert of ander bijzonder optreden.

Over bandcoaching

Een band is als een voetbal elftal. Ook al kun je nog zo goed voetballen, er is altijd een trainer-coach die de speelkwaliteiten zodanig op elkaar afstemt, dat de individuele speler optimaal uit de verf komt. Een band kiest nog niet zo vaak voor een coach. Toch zou dat slim zijn, want je brengt in korte tijd veel vernuft aan in het samenspel waardoor de band hecht/ professioneel gaat klinken. Als coach werk ik onder meer aan het opzetten van een gezamenlijk arrangement, het goed naar elkaar leren luisteren, speltypes ontwikkelen en nog een heleboel zaken meer, die ervoor zorgen dat je in minder dan de helft van de repeteertijd door je publiek als een solide band wordt ervaren.

Over songwriting

Ik behandel songwriting als een apart onderwerp, omdat het zo populair is. Het is de basis van de popmuziek. Het valt uiteraard onder het hoofdstuk compositie, maar heeft als specifieke kenmerk dat de melodie vrijwel uitsluitend door een vocalist vertolkt wordt, het arrangement helemaal in dienst staat van de gezongen melodie en de song meestal rond de 3 minuten duurt. Originaliteit in melodie en tekst is de basis. Er zijn veel tips die helpen om je persoonlijkheid in de song te leggen en hoe je je daarvoor kunt laten inspireren. De gulden regel is: de song moet met eenvoudige begeleiding van gitaar of piano overtuigen. Vanzelfsprekend schakelen we daarna door op de aankleding van het lied met arrangement en productie.

Over compositie en productie in de lespraktijk

Voor gevorderde toetsenisten
en andere musici, die ook muziekproductie -ambities hebben behandel ik onderwerpen, die te maken hebben met mijn jarenlange ervaring als muziekproducent en componist. De talloze radio en TV commercials, filmmuziek en theaterproducties waar ik aan werkte hebben samen veel kennis opgeleverd die ingezet kan worden in de lespraktijk. De lessen kunnen gaan over het werken in een studio, het opzetten van een productie, arrangeren, opnemen, mixen, coaching van de musici, spreekstemmen en vocalisten tot en met het componeren van een lied.

Over vocal coaching

Ook word ik wel gevraagd vocalisten lessen te geven om hen verder helpen.
Vanuit mijn componist zijn en ervaringen in studio’s en bands, waaronder het coachen van en samenwerken met professionele vocalisten en voice-overs (spreekstemmen) kan ik in privélessen en workshops bijzondere onderwerpen behandelen. Zoals:

    • Visualisatie training (voorstellingsvermogen) voor het ontwikkelen van meer
      persoonlijkheid in je lied interpretatie.
    • Betere sfeervertaling door bewustwording van de instrumenten die je begeleiden.
    • Ontwikkelen van ritmische fijnmazigheid door ontdekken en beter luisteren naar de ritmische informatie van alle instrumenten in het   arrangement van een lied.
  • Ontdekken, bewust worden en ontwikkelen van een eigen klank.

Tot slot
Van tijd tot tijd ontwerp ik workshops rondom een bijzondere CD productie, waarbij een scala aan praktijk onderwerpen voorbij komen. Deze live meemaken zorgen voor een meerwaarde in je opleiding. Informatie daarover vind je dan in de lesruimte.

Heb je nog vragen en/of wil je informatie ontvangen, bel ons dan gerust.

willemenyolanda.nl™ deel je met: