Passie in meerdere vormen...

Compositie

Willem en componeren

Het begint al op jonge leeftijd: het gevoel over mezelf en mijn omgeving te willen vertalen in een muzikaal verhaal. Op het conservatorium wordt deze kwaliteit verder uitgebouwd. Door componist, schrijver en docent Theo Willemze word ze benoemd als ‘een bijzonder talent voor melodievoering’.

In de jaren die volgen voer ik compositie opdrachten uit voor de provincie Gelderland en werkte samen met het Metropole orkest met onder meer Ruth Jacott als vocalist.
Voor een luisterfragment van ‘Ruth en het Metropole orkest’ Romeo and Juliet

Ik componeerde en produceerde voor platenmaatschappijen als CBS, POLYDOR en WEA en begon midden jaren ’80 samen met vakgenoot Marcel Kramer een opname studio onder de naam Beverly Beat Productions. Binnen een aantal jaren waren we een bekend productieteam in (vooral) reclameland. Menig reclamedeun voor radio, televisie en bioscoop rolde van onze productieband.
Voor de ‘Gouwe ouwe van Beverly Beat’
Gouwe ouwe van Beverly Beat

Omdat het muzikaal avonturieren in mijn bloed zit begon ik rond de millenniumwisseling aan een Opera. Een muzikale verhandeling naar aanleiding van een serie verhalen die ik schreef onder de titel: ‘De Avonturier in het sprookje van de Zwerver en de Wees’. Een welkome aanvulling op de relatief korte thema’s van de traditionele 3 minuten songs en alle reclame producties.
Voor een fragment van ‘De ouverture van de opera’
De ouverture van de opera

Compositie in lespraktijk en projecten

Ik verwerk de uitgangspunten van de compositie arbeid ook in mijn lespraktijk. Hierbij ga ik uit van het vermogen van de leerling om zelf iets te kunnen creëren. Dankzij het zelf iets willen creëren komt de leerling veel persoonlijke afweging tegen en ontstaat er meer identiteit in het spel. Onderwerpen hiervoor zijn: leren improviseren op een thema tot het schrijven van een song.

In workshops en projecten besteed ik veel aandacht aan multidisciplinair samenwerken. Hierbij ga ik uit van het gegeven dat iedereen van nature voor meer kunstvormen gevoelig is. Kunstvormen kunnen elkaar versterken en helpen in ontwikkeling. Met regelmaat geïnspireerd worden door een andere kunstvorm en deze creatief vertalen naar je eigen vorm geeft een ‘boost’ aan je ontwikkeling.
Zie hiervoor ook   Projecten


                 

 

 

 

 

 


willemenyolanda.nl™ deel je met: