Yolanda & Willem

Gedeelde passie...

Yolanda Tangelder

Zang, Percussie en Gitaar

“Geboren in een gezin met een vader die klassiek pianist en dwarsfluitist docent is begin ik op mijn 6e met viool en hou ik van het samen spelen met mijn leraar en mijn vader. Het zuiver kunnen plaatsen van een melodie door het geven van kleine finesses in de stemming die je helemaal zelf bepaalt, vind ik mooi maar ook moeilijk op dit instrument. In zingen gebeurt eigenlijk precies hetzelfde als op de viool. Mijn oren horen de klank, zoeken tegelijk het gevoel en helpen zo de klank finesse en betekenis geven…”

De combinatie van viool spelen en zingen zal zeker geholpen hebben. Op haar 13e gaat Yolanda gitaar spelen zodat ze zichzelf kan begeleiden. Zij wordt al snel herkend als een bijzonder zangtalent en kiest voor een eigen route. Tijdens en na haar opleiding aan het Hilversums conservatorium zingt ze in uiteenlopende bands en heeft een eigen trio. Behalve zingen wordt ook het percussie spelen aangemoedigd en ontwikkelt zij gaandeweg de fascinatie voor geluidstechniek.

Met haar voorliefde voor muziek met een vertellend karakter steelt ze de harten van haar publiek met onder meer prachtige vertolkingen van beroemde Franse chansons. Jazz, popmuziek en speciaal voor haar geschreven muziek krijgen door haar benadering een bijzonder stempel, en dat is misschien wel de beste samenvatting van haar zangtalent: eigen.

Op de voorgrond in bekende radio en televisie reclamespots als Centerparcs, Peek en Cloppenburg en Barbie, of in de wereldwijd gehoorde dansmusicals voor professionele dansers die zij samen met Willem te Voortwis produceert. Achter de schermen als producente, tekstschrijver en bovenal gedreven zangdocente.

Een docent die behalve zangstemmen ook spreekstemmen helpt. En, kijkend naar haar eigen geschiedenis begrijpt dat jong geleerd oud gedaan is. Jonge kinderen leert samenwerken, naar elkaar luisteren, met meerdere instrumenten laat kennismaken en helpt eigen repertoire keuzes te maken, zodat ze hun persoonlijkheid kunnen ontdekken. Wat ze dan kunnen laten horen in leerling concerten die zij organiseert in het Thuis-Theater.

Willem te Voortwis

Piano, Keyboard, Accordeon, Compositie en Muziekproductie

Muziek, mijn levenslange bevlieging. Met vooral een fascinatie voor melodieën. Die van anderen en die ik zelf componeer. Verhalen van het hart. Waar ze vandaan komen? Geen idee, maar de liefde is nooit overgegaan. Ze heeft me bands laten oprichten, naar het conservatorium gebracht, leren produceren en er vooral voor gezorgd dat ik heel veel bijzondere collega’s ging ontmoeten.

En zo in mijn jonge jaren als keyboardspeler toerde met Nederlandse top acts als Spargo, Daniel Sahuleka en Ruth Jacott in Central Parque. Als songschrijver-componist schreef voor winnaars van de grote TV talentenjachten. Compositieopdrachten uitvoerde voor de provincie Gelderland en samenwerkte met het geweldige Metropole Orkest. Ondertussen met collega studio eigenaar Marcel Kramer menig bekende reclamespot opnam. Voor zowel radio, TV als bioscoop.

Ja, de liefde die niet over ging bracht me bij steeds weer nieuwe uitdagingen, waaronder de altijd weer bijzondere culturele projecten. Met choreografen, toneelschrijvers, cabaretiers t/m erfgoed specialisten. Ook bij de vele mooie ‘toetsen’ leerlingen, die ik verder mocht helpen.

En… niet in de laatste plaats bij de vrouw met de prachtige stem, mijn vrouw! Die me, naast speciaal voor haar componeren, ook uitnodigde mijn jeugdliefde, de accordeon, weer van zolder te halen, die ik daar vanaf mijn middelbare schooltijd had achtergelaten...